Vi har blivit lurade

Jag har märkt ett mönster i medier, att det ofta ska bedömas huruvida ett sätt att vara feminist på är bättre eller sämre än ett annat. Nu kanske jag skjuter mig själv i foten, då jag själv självklart är feminist (annars är man bara puckad) och nu kanske gör exakt samma sak. Ofta kan jag tycka att det sparkas uppåt mot de feminister som får mycket plats i media, på ett sätt som är rätt onödigt. Bara för att man tycker att kvinnor ska få samma rättigheter och privilegier som män betyder det inte att man har samma åsikt i varje sakfråga! Detta borde inte avgöra hurvida någon är en bra eller dålig feminist. (Om inte ens åsikt helt går emot grundtanken vill säga) Sen är det självklart superbra att ämnen diskuteras, då något som någon tänkt på, kan vara något som helt passerat en annan. Dock kräver detta att man faktiskt är villig att lyssna och inte bara avfärdar den andres åsikt. Också att komma ihåg: bara för att jag personligen inte upplevt något, betyder det inte att det inte är verklighet för någon annan! Jag kan exempelvis inte som vit påstå att det inte finns rasifiering, som smal påstå att tjocka inte diskrimineras, som man påstå att det inte finns strukturer i samhället som är fördelaktigt för män, som fri från psykiska problem tycka att det bara är att tänka lite mer positivt, etc.

Ofta är frågor som handlar om utseende i fokus.-Jag gör min egen feminism, för jag vill sminka mig, raka mig och bära bh.. har jag hört personer säga.

Men om du nu hade tagit dig tid till att lyssna, istället för att direkt avfärda för att du inte kan relatera till att vilja vara orakad, osminkad osv så är budskapet att man ska få välja själv! Man ska kunna ha håriga ben utan att det ska vara helt sjukt. Du ska kunna sminka järnet utan att någon påpekar detta. Du ska kunna ha den mest urringade tröjan ever. Du ska ha samma rättigheter till existens vare sig du är tjock eller smal, straight, gay, asexuell, transgender, vill gå ner i vikt, skiter i vilket, eller vill gå upp i vikt! Amen ni fattar, the list goes on.

Det som är lätt att missa är att det feminismen ofta vill påvisa är att beteenden som vi anser vara det "normala" ofta är en produkt av patriarkatet. Inte att förbjuda någon att typ använda smink. Men även om man då känner sig bekväm med att raka sig kan det ju vara intressant att veta varför vi kvinnor ens gör detta, då det egentligen inte fyller en funktion.

Jo, ett mycket välkänt rakhyvelsmärke kom på att deras produkter bara nådde ut till 50 % utav konsumenterna - alltså dom med skägg. Dom gjorde då en kampanj riktad till kvinnor nån gång runt första världskriget, att hårväxt även bör tas bort på dessa konsumenter. Med stor succé vågar jag påstå, då vi idag ser det som norm att ta bort vårt kroppshår. Endel tycker dessutom att det är äckligt med kroppsbehåring, framföralt på kvinnor. Då kan det vara ganska bra att tänka på att det med stor sannolikhet inte är en åsikt du skulle haft om inte reklamkampanjen hade haft så stort genomslag. Vi har blivit lurade till denna åsikt.

Med detta sagt menar jag inte att alla nu ska sluta raka sig, man gör ju precis som man själv vill.
Det blir liksom bäst då!